Jumlah Paparan Halaman

08 Ogos 2017

8 Tips untuk ibu hamil kekal cergas melakukan rutin harian

Shalom & selamat sejahtera.

Hari ini nak sharing mengenai tips yang saya amalkan untuk kekal cergas melakukan kerja-kerja di Rumah sepanjang kehamilan ini. Semoga memberi manfaat untuk pembaca.



Kegiatan harian sebagai suri rumah sedikit sebanyak terganggu saat diri telah disahkan hamil anak kedua, risau sekiranya akan mempengaruhi bayi terutamanya pada awal trimester. Padahal kegiatan tersebut dapat dilakukan asalkan ibu tidak mengalami keletihan melampau dan tertekan.

Jadikan rutin harian ibu di rumah sebagai senaman harian yang memberi manfaat untuk ibu kekal bertenaga di sepanjang kehamilan.

Entry kali ini saya akan kongsi "8 tips untuk ibu hamil kekal cergas melakukan rutin harian"


Mengemop, mengelap tingkap, dan menyapu adalah kegiatan yang dapat melancarkan peredaran darah serta dapat melatih otot agar senatiasa bersedia saat bersalin. Selain rumah jadi bersih, badan ibu pun sihat.

Tips untuk ibu hamil kekal cergas melakukan rutin harian
  1. Ketika berdiri mahupun berjalan, pastikan tumit kaki menjejak lantai terlebih dahulu agar kaki dapat menapak lebih kuat dan stabil. Ini dapat mengelakkan ibu terjatuh.
  2. Pilih penyapu yang bersesuaian dengan ketinggian ibu.
  3. Menyapu secara bergilir-gilir pada kedua-dua belah tangan kanan dan tangan kiri supya beban otot kedua tangan menjadi seimbang.
  4. Pastikan agar posisi bahu ibu tenang/santai waktu menyapu.
  5. Pakai topeng penutup hidung semasa melakukan kerja harian agar tidak menghirup debu.
  6. Elakkan dari memindahkan perabot dan mengangkat beban berat, kerana ini akan mengakibatkan bahaya untuk diri ibu dan bayi dalam kandungan.
  7. Elakkan menyiram tanaman dengan mengunakan baldi. Seeloknya sembur sahaja menggunakan paip.
  8. Jika ibu seorang yang suka berkebun, elakkan daripada menyentuh baja, tanah ataupun mencangkul. Ibu boleh melakukan aktiviti yang ringan seperti menggunting daun mahupun mengutip buah.

Penting! Sila hentikan rutin harian ibu
sekiranya mengalami situasi sedemikian:
  • Berlakunya pendarahan
  • Sakit kepala
  • Demam
  • Sakit pada bahagian perut
  • sakit pada bahgian punggung dan pinggang
  • pecah ketuban
  • keletihan

    Antara aktiviti harian yang ringan untuk ibu lakukan:

  1. Mengelap Lantai

    Aktiviti ini sebaiknya dielakkan pada trimester pertama. Sekirannya ibu terbiasa mengelap lantai dengan cara tradisional seperti menungging atau bersujud, cara ini seeloknya ibu lakukan pada minggu ke-34 ketika kepala bayi sudah mulai kebawah.
    Lakukan gerakan dromedary droop, dengan menungging posisi kedua kaki ditekuk, tangan dalam posisi tegak lurus, telapak tangan dan lutut menempel ke permukaan lantai.
    Lalu angkat pinggang dan panggul ke atas, tundukkan kepala, dan tahan sampai kiraan ke -8. Gerakkan kain lap untuk membersihkan lantai.
    Mengelap lantai secara tradisional ini dapat menguatkan otot-otot punggung, pinggul, dan membantu posisi bayi agar dekat dengan pintu keluar rahim.

  2. Mengelap jendela
    Dengan menggunakan kedua lengan dan kaki, danbergantung kekuatan otot pinggul dan pinggang. Mengelap jendela dilakukan dalam posisi berdiri. Gerakan ini dapat menguatkan otot-otot lengan, paha bagian atas, kaki, serta melenturkan otot-otot pinggang dan pinggul. Otot pinggul yang lentur akan dapt memudahkan ibu waktu bersalin.

  3. Menyapu
    Menyapu sama dengan berjalan kaki yang melatih otot-otot lengan serta tangan. Saat menjangkau debu di atas meja ataupun almari, Ibu sedang menggunakan otot lengan saat meluruskan lengan. Posisi tubuh berdiri setengah membungkuk yang disebut posisi forward bend juga bermanfaat seperti:
    Memperkuat otot paru-paru dan jantung ibu
    Mengepam jantung agar melancarkan aliran darah ke seluruh tubuh ibu
    Meningkatkan stamina ibu disamping memperkuat otot-otot tungkai, lengan, dan pinggang.
    Menggunakan alat vacuum cleaner hampir sama dengan menyapu, iaitu memastikan kaki, tangan dan kekuatan otot badan harus setengah membungkuk.

  4. Menyiram tanaman dan berkebun

    Rutin harian ini antara rutin harian yang untuk ibu saat hamil sekiranya menggunakan air paip. Dekatkan paip air ke tanaman dan siram dengan perlahan, elakkan percikan air agar tidak mengenai ibu sehingga basah kuyup. Sebab, percikan air dapat menyebabkan pakaian ibu dingin,  dan ibu akan mudah  masuk angin.
    Kegiatan ini sangat baik sekali bagi ibu sebab memberi kesan positif ke atas psikologis dari kegiatan berkebun yang menimbulkan perasaan senang karena berinteraksi dengan alam.

Sepanjang kehamilan, ibu harus membuat rujukan doktor pakar puan terlebih dahulu demi mengelakan yang tidak diingini di kemudian hari. Apapun jenis aktiviti harian ibu, ibu kena berhati-hati kerana diri ibu bukan sendirian tetapi diri ibu sedang membawa roh baru yang akan dilahirkan. Sekiranya tidak larat melakukan rutin harian, ibu haruslah berhenti untuk berehat.

Untuk pengetahuan ibu, sepanjang kehamilan, saya mengamalkan pemakanan semulajadi yang memberi saya kekal cergas sepanjang kehamilan ini, disamping itu juga memberi nutirisi kepad tubuh saya dan bayi.

Image result for ibu mengandung cergas

SET HAMIL SHAKLEE :-


  • Paling saya betul-betul perasan, badan jadi lebih kuat dan bertenaga sepanjang mengandung berbanding hamil lihan dulu. Bagi diri sendiri, selalunya  masa 1st TRIMESTER tak boleh buat apa kalau memang dah alah dan mabuk teruk, tapi for me tetap amalkan supplement Shaklee semasa mengandung. Cuba bayangkan, dah lah badan lembik, langsung tak larat buat apa, selera pun of course ke laut (nasi berlaukkan garam & ikan bilis je lalu tekak).  Jadi, sebagai langkah berjaga-jaga, saya amalkan supplement Shaklee untuk backup balik apa yang kurang dan tak cukup zat dalam badan serta kandungan.
  • Bacaan HB dan BP cantik !Puji Tuhan, sepanjang mengandung, memang tak pernah lagi setakat ni nurse atau doctor bising bab HB dan BP ni.
  • Berat badan semasa mengandung terkawal. sepanjang 6bulan ni, naik 10kg. Part yang naik tu semua pegi ke pipi jadi berisi. haha.
  • Masa mengandung, OSTEMATRIK banyak membantu.Ostematrix ni boleh dikatakan BFF saya, peneman sepanjang masa. Memang wanita mengandung takkan boleh lari daripada sakit-sakit badan dan pinggang. Bila masuk je fasa 2nd TRIMESTER, semua sakit-sakit badan dan pinggang tu mula menyerang tubuh badan kita ! Ya Ampun! tak tau lah nak cakap macam mana dia punya sakit . 
Ramai yang tahu Vitamin Shaklee ni adalah vitamin semulajadi. Kalau dah semulajadi, ianya mudah diserap serta tiada kesan kimia berbahaya untuk jangka masa panjang kepada ibu dan bayi. 

Fungsi setiap satu supplement dalam Set Hamil Shaklee

Antara vitamin yang ada dalam set mengandung Shaklee ialah :
  • Vitalea : sejenis multivitamin dan mineral lengkap yang juga mengandungi zat besi. Kebaikan set mengandung Shaklee ialah membantu masalah bacaan HB rendah yang boleh membawa kepada anemia di kalangan ibu mengandung. Jika HB sentiasa rendah mungkin boleh menyebabkan komplikasi ketika melahirkan bayi. Ibu-ibu yang mudah letih serta rasa hendak pitam elok amalkan vitalea dua biji sehari. 
  • B Complex : mencegah penyakit deabetes ketika hamil. Berperanan untuk menukarkan gula dalam makanan kepada tenaga. Juga mengandungi asid folik yang elok untuk perkembangan saraf bayi. Ibu-ibu hamil yang sentiasa tertekan dengan kerja rumah dan pejabat juga boleh ambil B Complex kerana ianya vitamin anti-stress.
  • Vitamin C : membantu menguatkan sistem immune badan.Ibu-ibu yang sedang hamil kena jaga kesihatan serta mencegah diri daripada dijangkiti penyakit. Kalau ibu hamil jatuh sakit, susah hendak mendapatkan ubat yang bersesuaian ketika hamil. Ianya juga membantu pertumbuhan sel-sel otot dan tulang bayi. Vitamin C yang banyak juga menggalakkan pertumbuhan kolagen, membantu ibu hamil kekal cantik, mempunyai skin yang berseri serta tidak kusam semasa mengandung.
  • Ostematrix : membantu mengatasi masalah sakit-sakit otot, pinggang serta sengal-sengal badan ketika hamil. Masalah buasir serta sembelit ketika hamil juga dapat diatasi dengan mengamalkan Ostematrix sebelum tidur. Ostematrix ini ialah bekalan kaslium dengan vitamin D yang membantu juga ibu-ibu untuk tidur lena dan berkualiti sepanjang malam supaya kekal segar keesokan harinya. Selain itu, jika mengalami msalah tekanan darah tinggi atau rendah, Ostematrix dapat membantu untuk mencegah masalah ini berulang.
  • ESP : membantu meningkatkan pertumbuhan sel-sel otot dan tulang bayi. Ianya juga membantu mengawal paras kolesterol ibu-ibu hamil. Paras G.I yang rendah sesuai diamalkn oleh ibu hamil diabetes kerana memberikan rasa kenyang yang lebih lama serta membekalkan tenaga berpanjangan untuk ibu-ibu.
  • Omega Guard  :penting untuk perkembangan sel-sel otak bayi. Dengan amalkan Omega Guard setiap hari berat ibu hamil dapat dikawal. Kepada ibu-ibu yang menaglami peningkatan berat badan secara mendadak boleh cuba amalkan Omega Guard bermula dari trimester kedua bagi membantu mengawal berat badan.
Khusus kepada ibu-ibu yang mengandung di luar sana yang ingin mendapatkan supplement tambahan semasa mengandung, boleh hubungi saya melalui Whatsapp. Khas buat customer yang purchase dari saya , saya sendiri akan consult dan guide cara mengamalkan set hamil dengan cara yang betul sepertimana amalkan sepanjang mengandung.


KEZIA WAN,
Whatssap : 017-817.3762
Your Shaklee Independent Distributor