Jumlah Paparan Halaman

07 November 2016

Rambut gugur selepas bersalin??

Nak share tengah hari ini tentang rambut gugut selepas bersalin.
Saya pun ibu baru. Anak teruna baru 1 tahun 8 bulan. 
.
Tahun lepas waktu umur Lihan masuk 5 bulan. Saya hairan kenapa rambut saya tiap hari makin banyak yang membunuh diri (gugur). Sampai terpaksa gunting rambut pendek. Risau sekiranya kepala jadi botak.
.
Sebenarnya semua itu adalah normal untuk ibu-ibu yang lepas bersalin, ianya disebabkan oleh penurunan hormone PROGESTERON & ESTROGEN . Biasanya perlukan 6-12 bulan untuk rambut kembali normal seperti biasa.

.
Punca rambut gugur terlalu banyak selepas bersalin


  1. Pertambahan Hormon Estrogen ketika hamil.
    "Wanita mempunyai anggaran 100 ribu helai rambut di atas kulit kepala. So secara purata, anggaran 100 helai rambut gugur setiap hari. Pertambahn hormon Estrogen semasa hamil menyebabkan rambut tumbuh lebih banyak. Sebab itu ketika hamil rambut kita keluhatan lebih tebal dan lebih sihat"
    .
  2. Penurunan hormon Estrogen selepas bersalin
    "Selepas bersalin, tahap Estrogen menurun (kembali pada paras normal) dan semakin banyak folikel rambut masuk peringkat berehat. Dengan kata lain lebih banyak rambut akan gugur disebabkan perubahan hormon, jadi 2-3 bulan selepas melahirkan, kebanyakan dari kita akan mulai mengalami rambut gugur.
.
Syukur ada ESP & B Complex yang membantu saya untuk menangani masalah rambut gugur saya.


.

Ingin tahu fungsi ESP & B Complex untuk rambut ??
ESP : ESP adalah serbuk protein. Rambut dan kulit kepala dibina dari protein. Kekurangan protein menyebabkan pertumbuhan rambut menjadi perlahan. Pastikan protein yang cukup agar rambut tumbuh lebih cepat dan sihat.

B Complex: Salah satu punca rambut g
ugur adalah disebabkan tekanan emosi. Bcomplex adalah vitamin anti stress yang membantu melawan/mengawal tekanan.

Kandungan utama vitamin B3 adalah berguna untuk membaiki aliran darah pada kulit kepala, vitamin B6 dan vitamin B12 untuk mengelakkan rambut dari gugur.

Kesimpulannya kelebihan bcomplex sangat banyak untuk masalah rambut gugur.Ingin memilik supplement yang saya sarankan. boleh hubungi saya seperti yang ada di bawah <3

FACEBOOK: KEZIA WAN

SHAKLEE ID: 1197756
EMEL: IBELIEVE1902@GMAIL.COM
CONTACT NO: 017 817 3762:*
***Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit***