Apa itu Keloid

on
21 Oktober 2016

Keloid adalah luka parut yang hidup. Ia menjadi timbul, membesar dan akhirnya keluar dari sempadan luka yang lama. Kadangkala ia boleh menjadi begitu besar sehingga menyebabkan rasa sakit, gatal dan kurang selesa. Bukan itu sahaja, ia boleh menyebabkan tekanan perasaan dan perasaan rendah diri kerana secara kosmetik ia boleh mengubah fizikal seseorang. Namun, secara medikal, ia tidak mengundang bahaya kepada nyawa.

Gambar Google

Parut ini terhasil dari apa bentuk luka, contohnya:
 • Luka selepas pembedahan
 • Melecur
 • Luka sebab pemakaian subang
 • Tatu
 • Jerawat
 • Parut cacar
 • Parut BCG (Suntikan)


Faktor penyebab keloid
 1. Penyembuhan luka yang tidak normal (ABNORMAL WOUND HEALING). Untuk sesetengah orang, sel-sel yang bertindak balas untuk memperbaiki luka tersebut tidak normal dan akibatnya terhasil parut yang mempunyai tisu yang berlebihan (KOLEGEN BERLEBIHAN) dan badan akan terus menghasilkan kolegen tersebut dan mengakibatkan parut semakin membesar.
 2. Genetik
  Parut hidup ini juga boleh diwarisi disebabkan genetik juga

Apa yang harus saya buat sekiranya ada KELOID

Keloid sebenarnya tidak menyebabkan masalah kesihatan yang serius tetapi dari faktor kecantikan ianya mungkin menggangu penampilan kerana parut adalah jenis yang timbul dan akan menarik perhatian orang lain untuk fokus terhadap keloid kita. Mesti tidak selesa bukan??

Jadi langkah pertama yang perlu kita lakukan untuk menghilangkan parut keloid adalah dengan berjumpa dengan Doktor Pakar Kulit untuk mendapatkan nasihat daripada mereka mengenai rawatan yang sesuai untuk kita.

Perlu diingat bahwa ada beberapa rawatan keloid yang dapat menyebabkan keloid melebar, sehingga keloid terlihat semakin besar. Oleh karena itu, ada kemungkinan bekas luka kembali tumbuh menjadi terlalu besar dan membentuk keloid baru.


Ada tidak produk Shaklee yang dapat membantu

Jangan risau, Shaklee ada penyelesaiannya

Macam mana ingin memiliki Supplement yang saya sarankan?
Boleh hubungi saya : 


FACEBOOK: KEZIA WAN

SHAKLEE ID: 1197756
EMEL: IBELIEVE1902@GMAIL.COM
CONTACT NO: 017 817 3762


***Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit***