Jumlah Paparan Halaman

17 Ogos 2015

Lihan’s first Puree

Salam sejahtera Borneo & semenanjung . Hari ini nak share tentang Baby first puree.
Heheh. Saya adalah excited mommy kepada one & only Kirschen lihan Ak howard. My all . My Love . My heartbeat . haha excited. Muaxx ~!! Mommy sayang lihan.

Dua hari lagi handsome boy mommy turn 6 month. Mean dah boleh introduce puree kepada dia. Kesian baby telan air liur tiap kali tengok kita makan. So me as a excited mom, prepare lah sebaik yang mungkin untuk Lihan. Beli blender, sudu, pinggan & puree tray.

So semalam start projek buat puree lihan. Even penat tetapi berbaloi tau sebab tahu khasiat untuk baby. Mommy tak kisah keluar tenaga untuk pembesaran Lihan. Mommy want the best for you sweetheart .

Saya standby 2 jenis puri untuk Lihan iaitu Puri labu kuning dan puri kentang. Sangat sedap tau sebab saya ada mencuba. Hikhik

Cara saya buat senang je (first time buat). Thanks in advance kat google sebab ajar . hihi
So saya share cara yang so simple. Kalau tak paham please ask me . hihi

Puri Labu kuning & puri kentang :
  1.   Cuci kentang & labu kuning terlebih dahulu & kupas kulit
  2.  Potong dadu (labu kuning buang biji terlebih dahulu)
  3.  Cuci semula kentang dan labu
  4.  Kukus kentang & labu kuning selama 10-15 minit dengan suhu api yang sederhana ( sampai lembut)
  5. Sejuk kan terlebih dahulu sebelum di blender.
  6.  Sesudah di blender. Lenyek kentang  & labu kuning dengan pelenyek sekiranya ingin lebih halus lagi hasilnya
  7.  Selepas itu, boleh simpan dalam tray puri untuk di frozen kan
  8.  Susun sebaik yang mungkin (kemas)
  9.   Tamat ^_^ (harap faham dengan sharing saya nih)





So next time saya akan update lagi another puri untuk tatapan ibu2  ingatan untuk saya for next generation ( hihih) . Stay tuned yahhhh

<3Facebook: Kezia wan
Shaklee ID: 1197756
Emel: ibelieve1902@gmail.com
Contact No: 017 817 3762